De Tachtigjarige Oorlog was niet alleen maar een langdurig conflict tussen opstandige Nederlanders en Spanjaarden dat zich binnen de grenzen van de Nederlanden afspeelde. Heel Europa raakte betrokken, direct of indirect. Hier in Nederland kennen wij het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog voornamelijk vanuit het perspectief van onze nationale geschiedenis. De Tachtigjarige Oorlog in Europese ogen belicht ook het internationale karakter van deze slepende oorlog, op basis van de ervaringen en percepties van Europese tijdgenoten en de meest recente inzichten binnen de geschiedschrijving. Het is de Nederlandse geschiedenis binnenstebuiten gekeerd.
Het boek biedt veel nieuwe gegevens en verrassende feiten: zo was Willem van Oranje wel beroemd in Frankrijk, maar zijn broer Lodewijk nog veel beroemder; leed het leger van de Republiek bij de Slag bij Nieuwpoort in 1600 meer Engelse slachtoffers dan Nederlandse; en leefde in Duitsland de complottheorie dat de Tachtigjarige Oorlog een manier was om alle protestantse vorsten in Europa te vervangen door katholieken.
De hoofdstukken in het boek zijn gebaseerd op historische bronnen in het Nederlands, Frans, Duits, Engels, Latijn, Deens, Pools, Tsjechisch, Italiaans, Portugees, Spaans, Arabisch en Osmaans. Zo laat het werk zien hoe de geschiedenis van Europa gevormd is door oorlogen die, ondanks hun destructieve gevolgen, geen onoverkomelijke belemmering bleken te zijn voor culturele uitwisseling.
Raymond Fagel is verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. In 2021 publiceerde hij Protagonists of war. Spanish army commanders and the Revolt in the Low Countries. Yolanda Rodríguez Pérez is verbonden aan de afdeling Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Zij is de auteur van De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen (2003). Met bijdragen van Rosanne Baars, Arthur der Weduwen, Jack Abernethy, Liesbeth Geevers, Jonas van Tol, Paul Hulsenboom, Nicolette Mout, Nina Lamal, Miguel Dantas da Cruz, Lisa Kattenberg, Gerard Wiegers, Merlijn Olnon en de beide redacteuren.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account