Deze uitgave is bedoeld ter bevordering van de eigen deskundigheid van de docent. Voor deze titel is de service van het gratis aanvragen van beoordelingsexemplaren niet van toepassing.
Onderwijsinstellingen staan voor de opgave pedagogisch-didactisch beleid vorm te geven, gericht op actief en zelfstandig leren. Dat vraagt van zowel docenten als directieleden nieuwe vaardigheden, een andere wijze van handelen en een blijvende professionele ontwikkeling. Dit boek handelt over de begeleiding bij die professionele ontwikkeling. Reflectie op het eigen handelen vormt daarbij steeds het uitgangspunt.
De auteurs schrijven vanuit hun praktijkervaring over: reflecterend leren, lesbezoek, opbouw en afbouw van routines, collegiale consultatie, coaching, intervisie, supervisie en professionalisering van het management. Door de begeleidingsvormen te plaatsen binnen de context van de veranderende schoolorganisatie en door aandacht te schenken aan loopbaanmanagement wordt verwezen naar belangrijke voorwaarden voor de effectiviteit en de vruchtbaarheid van professionele ontwikkeling. De verschillende methodieken worden beschreven met behulp van veel voorbeelden.
Het boek is geschreven voor onderwijsmanagers, staffunctionarissen en docenten uit het VO-, HBO en BVE-veld, alsmede voor professionals in lerarenopleidingen en ondersteunende instanties.
Inleiding
Deel I Professionele ontwikkeling en onderwijsontwikkeling
1. Professionele ontwikkeling in het onderwijs: aandacht voor de mensen en hun werk
2. Variaties in begeleidingsvormen en in schoolorganisaties: wat past bij wat?
Deel II Verschillende begeleidingsvormen
3. Leren reflecteren: naar systematiek in het leren van je werk als docent
4. Lesbezoek: de onderwijspraktijk zichtbaar
5. Collegiale consultatie: leren hoe je van elkaar kunt leren
6. Coaching in ontwikkelingsgericht onderwijs
7. Over opbouw en afbouw van routinisering bij docenten: een geïntegreerde aanpak van docentenbegeleiding
8. Peer-Assisted Leadership (PAL): een training voor de professionele onderwijsmanager
9. Intervisie: autonomie en samenwerking
10. Supervisie als kwaliteitsinstrument: zelfreflectie als basis voor professionele wendbaarheid
Deel III Loopbaanontwikkeling
11. Persoonlijk loopbaanmanagement: mogelijkheden en grenzen
12. Staff appraisal: een totaalbeeld voor begeleiding
Epiloog Op weg naar de lerende organisatie
Onderwijsinstellingen staan tegenwoordig voor de opgave pedagogisch-didactisch beleid vorm te geven dat gericht is op actief en zelfstandig leren. Dat vraagt van zowel docenten als van directieleden nieuwe vaardigheden, een andere wijze van handelen en een blijvende professionele ontwikkeling. Het boek Begeleiden van docenten handelt over begeleiding bij de professionele ontwikkeling. Reflectie op het eigen handelen vormt daarbij steeds het uitgangspunt. De auteurs schrijven vanuit hun praktijkervaring: reflecterend leren, lesbezoek, opbouw en afbouw van routines, collegiale consultatie, coaching, intervisie, supervisie en professionalisering van het management. Door de begeleidingsvormen te plaatsen binnen de context van de veranderende schoolorganisatie en door aandacht te schenken aan loopbaanmanagement wordt verwezen naar belangrijke voorwaarden voor de effectiviteit en de vruchtbaarheid van professionele ontwikkeling. De verschillende methodieken worden beschreven met behulp van voorbeelden. Het boek is geschreven voor onderwijsmanagers, staffunctionarissen en docenten uit het VO-, HBO- en BVE-veld, alsmede voor professionals in lerarenopleidingen en ondersteunende instanties.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account