Verschenen: Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie
In het gloednieuwe boek Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie beschrijft Frans Schalkwijk de opbouw, functie en werking van het geweten, waardoor de acties uit het voorbeeld begrijpelijker worden.
Het geweten
Het geweten bewaakt het peil van de zelfwaardering: als dat peil dreigt te zakken, wordt het geweten actief, en zo beschermt het tegen acties waar je later spijt van krijgt. Maar als er tekorten in het empathisch vermogen zijn of als morele regels onvoldoende verinnerlijkt zijn, worden emoties als schaamte of schuld afgeweerd. De jongen uit het voorbeeld zou zijn eigen oma nooit iets aandoen, dat past niet bij zijn zelfbeeld als zorgzame kleinzoon, maar hij veralgemeniseert dit niet naar andere oude vrouwen.
Waarom kiest een jongere een bepaald pad? En vraagt een jongere zich inderdaad af of wat hij doet of denkt bij zijn identiteit past? Begrijpen van de jongere gaat beter als je compassie met hem kunt voelen op basis van zijn ontwikkelingsgeschiedenis. We weten dat veel delinquente jongeren of jongeren met ernstige gedragsproblemen een persoonlijke geschiedenis hebben met een traumatiserende gezinssituatie of worstelen met psychiatrische problematiek.
Voor wie?
Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie biedt de kennis die nodig is om de gewetensontwikkeling van de jongere te begrijpen en interventies daarop af te stemmen. Naast vele praktijkvoorbeelden biedt het boek ook concrete handvatten voor de formulering van de diagnose van het geweten. Dit boek is geschikt voor studenten en professionals die met jongeren in de forensische zorg of de jeugd-ggz werken.
Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie
Frans Schalkwijk ontrafelt de mythe van de gewetenloze jongere door de opbouw, functie en werking van het geweten te beschrijven. Een aanrader voor iedereen die met jongeren in de forensische zorg of jeugd-ggz werkt.