Verschenen: Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie
Oefenen met de 10 belangrijkste vaardigheden
In Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie beschrijft Gerrie Bloothoofd de belangrijkste vaardigheden van een standaardbehandeling vanaf het eerste contact tot en met het beëindigen van de therapie. Per vaardigheid wordt een korte uitleg gegeven, gevolgd door praktijksituaties waarbij gevraagd wordt hoe je zou kunnen reageren. Door hierbij stil te staan en actief na te denken, oefen je heel specifiek de vaardigheden en je houding. Elk hoofdstuk sluit af met praktische key points en antwoorden zoals die door een gz‑psycholoog zouden kunnen worden gegeven.
Beproefde methode van schaakboeken
In dit boek houdt de auteur de beproefde opzet van schaakboeken aan: een korte uitleg over een onderwerp of vaardigheid, gevolgd door tien ‘psychologische puzzels’ om gestructureerd mee te oefenen. Er worden in totaal meer dan driehonderd unieke praktijksituaties beschreven waarbij van de lezer steeds wordt gevraagd actief en serieus na te denken over de reactie die in die praktijksituatie gegeven kan worden. Dit stimuleert het actieve denkproces. De praktijksituaties horen bij de verschillende onderdelen van het therapeutisch proces, van kennismaking tot eindgesprek.
De auteur
Gerrie Bloothoofd is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Hij is werkzaam als zzp’er bij Stichting Transparant in Leiden waar hij een eigen praktijk heeft, en hij werkt bij revalidatiecentrum Basalt in Leiden op de afdeling chronische pijn.
Voor wie is dit boek?
Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie is geschreven voor de ambitieuze, beginnende psycholoog, degene die beter wil worden in zijn vak en zijn patiënten steeds beter wil kunnen helpen. Het boek kan ook worden ingezet als aanvullende literatuur tijdens de gz-opleiding of als naslagwerk voor gz-psychologen in het werkveld.