Podcast: Is het leven een zeven? - aflevering 7
Wees geen ferrari zonder remmen
Deze uitspraak gaat over stress. Een continue stressreactie zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hartproblemen. Het zorgt voor fysieke uitputting, slecht slapen, futloosheid, somberheid en piekeren. Vaak hebben we niet eens door dat we gestrest zijn, maar opeens is het ons allemaal te veel en is er een tippingpoint bereikt, zowel fysiek als emotioneel. Om die reden wordt stress ook wel een sluipmoordenaar genoemd. De Ferrari uit Pauls uitspraak is een metafoor voor jezelf. Je ziet er goed uit en je rijdt hard. Maar iedereen heeft z’n grens, jij dus ook. Je moet goed sturen, af en toe de auto in de garage zetten en de lichten uit doen om op te laden. Dan kun je daarna weer hard rijden. Met piepende remmen en slippen door de bocht is heel leuk, maar je moet op tijd weer onderhoud krijgen.
De mythe van onkwetsbaarheid
Verder praten vader en zoon in deze aflevering over de natuur en de ecologie, waarin we systemen zien die herkennen die ook in onze maatschappij plaatsvinden. Het verschil tussen dingen weten en ernaar handelen komt aan de orde en de mythe van onkwetsbaarheid wordt besproken. We horen waarom Paul nooit iets deed op zaterdag én waarom alles uiteindelijk toch weer uitkomt om onze angst voor de dood.
Is het leven een zeven?
De meeste mannen moeten niet veel hebben van gepsychologiseer. Mannen gaan überhaupt niet graag naar de dokter, ook niet voor lichamelijke klachten. Naar een arts stappen als je niet lekker in je vel zit? Dat doe je al helemaal niet. Voor al die mannen én hun partners schreef Derek de Beurs, samen met zijn vader, psychiater Paul de Beurs, het boek Is het leven een zeven?. Het boek is een gereedschapskist vol praktische en bewezen adviezen voor iedereen die vastloopt in het dagelijks leven.