Podcast: Is het leven een zeven? - aflevering 6
Organisaties hebben geen geweten
Deze uitspraak gaat over de relatie die mensen hebben met het bedrijf waar ze voor werken. Als je jezelf identificeert met het werk dat je doet, is dat niet alleen goed voor de band met het werk, maar ook een risicofactor voor burn-out. Het maakt mensen ook kwetsbaar wanneer er een conflict op het werk ontstaat of wanneer iemand zelfs ontslagen wordt. Mensen kunnen dan erg teleurgesteld raken in het bedrijf, en zelfs depressief worden. Om dit te voorkomen, zou je een plek moeten vinden waar de identificatie met je werk wel zorgt voor zingeving, maar niet leidt tot stress.
Verder praten vader en zoon in deze aflevering over hoe de maatschappij, organisaties en bedrijven in de loop der jaren veranderd zijn. En wat de invloed daarvan is op ons als werkende burgers. Ook komt aan de orde hoe belangrijk slaap eigenlijk is, welke fasen rouwverwerking kent en legt Paul nog eens uit dat we leren van verandering, niet van stilstand. Werk houd je volgens een gewaardeerde collega van Paul vol door drie dingen: autonomie, het gevoel dat je kennis wordt gewaardeerd en betekenisverlening. Paul en Derek praten daar verder over en geven je het advies te werken met je hart, maar niet met je ziel!
Is het leven een zeven?
De meeste mannen moeten niet veel hebben van gepsychologiseer. Mannen gaan überhaupt niet graag naar de dokter, ook niet voor lichamelijke klachten. Naar een arts stappen als je niet lekker in je vel zit? Dat doe je al helemaal niet. Voor al die mannen én hun partners schreef Derek de Beurs, samen met zijn vader, psychiater Paul de Beurs, het boek Is het leven een zeven?. Het boek is een gereedschapskist vol praktische en bewezen adviezen voor iedereen die vastloopt in het dagelijks leven.