Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Door drukte bij de klantenservice kunnen de wachttijden langer zijn dan normaal. Excuses voor het ongemak.
×
Terug naar dossier Aanpak bij voorbereiding op ONA

Aanpak bij voorbereiding op ONA

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) is geen examen waarvoor je kunt studeren. Toch vereist het wel veel voorbereiding. Om te slagen voor het examen, moet je kunnen aantonen dat je serieus en actief hebt onderzocht welk werk jij zou willen doen, en welke mogelijkheden er zijn om die baan te vinden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar toch zakken veel mensen de eerste keer voor het ONA-examen. Om jezelf op de lange termijn tijd te besparen, kun je de voorbereiding op het examen dus het beste meteen goed aanpakken. 

Waarom begeleiding essentieel is bij de voorbereiding op ONA

Veel mensen vinden het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt moeilijk omdat ze niet precies weten wat er van ze wordt verwacht, en wat ze moeten doen om te slagen voor het examen. Er zijn geen goede of foute antwoorden, en toch is het mogelijk om te zakken voor het examen. Om jouw kans op succes te vergroten is het belangrijk om goede begeleiding te zoeken als jij je gaat voorbereiden op het ONA-examen.


Wanneer je begeleiding wilt bij de voorbereiding op het ONA-examen, heb je twee mogelijkheden: je kunt een cursus volgen of je kunt iemand uit jouw eigen omgeving vragen om jou te helpen. Welke vorm van begeleiding je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, van jouw budget, van jouw netwerk en van hoeveel inzicht je al hebt in de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

Voordelen en nadelen van cursus volgen

Voordelen:

  • Als je minimaal 64 uur cursus hebt gevolgd, hoef je geen eindgesprek met DUO te doen. Alleen het portfolio hoeft dan goedgekeurd te worden.
  • De docent weet precies aan welke eisen jouw portfolio moet voldoen. Dit vergroot de kans dat je slaagt voor het examen.
  • Als je een ONA-cursus volgt als onderdeel van jouw inburgeringscursus, werk je tegelijk aan jouw taalniveau. Hoe beter jouw Nederlands, hoe makkelijker het is om jouw ONA-examen met succes uit te voeren. 

 

Nadelen:

  • De kosten kunnen vrij hoog zijn. De prijs van een ONA-cursus verschilt per school en hangt onder andere af van het aantal lessen en van of het een losse cursus is of een combinatiecursus. 

 

Zoek een inburgeringscursus via de website van Blik Op Werk >

 

Voordelen en nadelen van informele begeleiding bij een ONA-traject

Voordelen:

  • Je kunt zelf afspraken maken over hoe vaak en waar je werkt aan jouw ONA-examen. Het is dus flexibel.
  • Het kost niets als je iemand uit jouw eigen netwerk vraagt om jou te helpen.
  • Als je hulp krijgt van iemand die jij (goed) kent, is het makkelijker om samen uit te zoeken welk werk bij jouw vaardigheden en interesses past.

 

Nadelen:

  • Informele begeleiding is vooral zinvol als je een begeleider vindt die voldoende kennis heeft van de Nederlandse taal en van de arbeidsmarkt.
  • Het kan voor een informele begeleider onduidelijk zijn wat er voor nodig is om te slagen voor het ONA-examen.
5 redenen om hulp te zoeken bij jouw voorbereiding op het ONA-examen

Twijfel jij of je hulp moet zoeken bij jouw voorbereiding? Hier zijn vier redenen om begeleiding te zoeken:

 

  1. Om de resultaatkaarten in te vullen moet jouw Nederlands op A2-niveau zijn. Vaak begin je echter al met de voorbereiding voor ONA als je nog bezig bent om Nederlands te leren. Het is daarom belangrijk dat je begeleiding krijgt van iemand die de Nederlandse taal voldoende beheerst.

  2. De Nederlandse arbeidsmarkt zit waarschijnlijk anders in elkaar dan de arbeidsmarkt in jouw thuisland. Als je net nieuw bent in Nederland, kan het veel tijd en energie kosten om je daarin te verdiepen, zeker als je nog niet zoveel Nederlands spreekt. Een ONA-begeleider weet al veel van de arbeidsmarkt en kan je daar veel over vertellen, waardoor het makkelijker is om de resultaatkaarten op de juiste manier in te vullen.

  3. Voor jouw portfolio moet je onder meer nadenken over jouw eigenschappen en vaardigheden, en welke banen daarbij passen. Misschien heb je nooit eerder op die manier over jezelf nagedacht. Een ONA-begeleider kan jou helpen om de juiste vragen te stellen en kan jou leren nadenken over jouw capaciteiten.

  4. Je moet goed kunnen omgaan met een computer en met zoeken op internet als je jouw portfolio gaat maken. Het grootste deel van de informatie die je nodig hebt staat namelijk op internet. Als je dit zelf lastig vindt, kan het heel fijn zijn als iemand die meer ervaring heeft met ‘digitaal zoeken’ jou helpt.

Welke stappen moet je zetten?

Als je begint met Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), lijkt het misschien niet zo’n moeilijk examen. Toch komt er meer bij kijken. Het belangrijkste werk voor het ONA-examen moet namelijk gedaan worden voordat je de resultaatkaarten invult. Je gaat een onderzoek doen naar de Nederlandse arbeidsmarkt, het werk dat je zou willen doen en wat er nodig is om dat werk te krijgen.


Om te slagen voor het ONA-examen is het belangrijk dat je aantoont dat je werkelijk vooronderzoek hebt gedaan: een portfolio wordt niet goedgekeurd als er zomaar iets is ingevuld. Maar hoe kunt je nu het beste te werk gaan? Waar moet je beginnen?


Het hele ONA-traject bestaat grofweg uit drie fases:

 

1. Oriënteren

In deze eerste fase doe je al het voorwerk. Dat betekent eigenlijk dat je op zoek gaat naar het antwoord op 3 vragen:

  • ‘Wat kan ik?’
  • ‘Wat wil ik?’
  • ‘Hoe bereik ik mijn doel (werk krijgen in dit beroep)?’.


In deze fase gebruik je hulpmiddelen om jouw zoektocht te sturen: de resultaatkaarten, de toelichting op de resultaatkaarten en de woordenlijst. Je vult de resultaatkaarten echter nog niet in. Je kunt tijdens het oriëntatieproces namelijk obstakels tegenkomen waardoor je een of meer stappen terug moet. Misschien komt je erachter dat er geen vacatures zijn voor jouw gewenste baan, of dat je de financiële middelen niet hebt die nodig zijn om een opleiding te volgen die kan leiden tot het gewenste beroep. Het is dus goed om in deze fase ook na te denken over alternatieven.


Heb je buitenlandse diploma’s of bewijzen van een niet-afgemaakte opleiding? Als deze relevant zijn voor jouw gewenste beroep, kun je deze diploma’s laten waarderen. Lees meer over diplomawaardering op de pagina ‘Handige informatie’.


Om in de tweede fase de resultaatkaarten in te kunnen vullen, moet je al in de oriënterende fase verschillende bewijzen verzamelen. Je kunt in de toelichting op de resultaatkaarten lezen welke bewijzen dat zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een diploma en diplomawaardering, sollicitatieformulieren, sollicitatiebrieven, en een cv. Soms kost het tijd om deze bewijzen te verzamelen of te maken, dus begin hier op tijd mee.

 

2. Resultaatkaarten invullen

In de tweede fase ga je de resultaatkaarten definitief invullen, op basis van alle informatie die je hebt gevonden in de eerste, oriënterende fase. Alleen als je alle onderwerpen van het ONA-examen al hebt voorbereid, weet je zeker dat jouw portfolio consistent en volledig is. Heb je alle kaarten ingevuld? Bekijk ook even de ‘Checklist ONA-portfolio’ en ga na of je niets vergeten bent.

 

3. Eindgesprek met DUO: alleen als je geen 64 uur cursus hebt gevolgd

Heb je niet minimaal 64 uur cursus gevolgd bij een school met Blik-op-Werkkeurmerk? Dan moet je een gesprek voeren bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die jouw examen beoordeelt. In dit eindgesprek zullen medewerkers van DUO jou vragen te vertellen over jouw portfolio (de ingevulde resultaatkaarten en de bijbehorende bewijzen). 


Lees meer over het invullen van de resultaatkaarten en het eindgesprek op de pagina ‘Wat houdt het ONA-examen in?’ >

Boek Werken in Nederland: extra hulpmiddel bij ONA

Of je nu zelfstandig of in een cursus aan de slag gaat met Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), het kan prettig zijn om tijdens jouw traject een extra hulpmiddel te hebben. Het boek Werken in Nederland is speciaal geschreven voor mensen die het ONA-examen moeten doen. Met de opdrachten in dit boek krijg je aan de ene kant inzicht in de Nederlandse arbeidsmarkt en leer je aan de andere kant om na te denken over jouw plaats in die arbeidsmarkt. Het helpt jou om de antwoorden te vinden op vragen zoals ‘Wat wil ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Hoe bereik ik mijn doel?’.

 

In Werken in Nederland staat bovendien beschreven hoe je de opdrachten in het boek kunt combineren met de onderwerpen van de resultaatkaarten, zodat je jouw zoektocht systematisch kunt aanpakken.

Verder lezen

Bijna klaar om jouw portfolio op te sturen? Bekijk voordat je dat doet ook nog even de ‘Checklist ONA-portfolio’.  

Lees meer