Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Door drukte bij de klantenservice kunnen de wachttijden langer zijn dan normaal. Excuses voor het ongemak.
×
Terug naar dossier

Docent basisvaardigheden worden: hoe doe je dat?

Hoewel laaggeletterdheid van alle tijden is, is er pas recentelijk een complete beschrijving van de competenties van docenten basisvaardigheden ontwikkeld. In 2016 is dit Raamwerk docent basisvaardigheden verschenen. Een docentenopleiding basisvaardigheden, specifiek ontwikkeld voor deze doelgroep, is er zelfs pas sinds 2018. Docenten die nu werkzaam zijn in de NT1-wereld hebben zo’n opleiding dus niet gevolgd. Zij zijn meestal opgeleid tot algemeen docent volwassenenonderwijs of NT2-docent.

 

Het profiel van een docent basisvaardigheden

Onder basisvaardigheden vallen vier vakgebieden, die met elkaar samenhangen: Nederlands voor Nederlandstaligen, Nederlands voor anderstaligen, rekenen en digitale vaardigheden. Een docent basisvaardigheden moet vakbekwaamheid hebben voor alle vier de gebieden. Daarnaast moet zij beschikken over algemene professionele competenties. Het Raamwerk docent basisvaardigheden deelt de benodigde competenties voor deze vijf onderdelen in in 29 bouwstenen. Een bouwsteen ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 

Bouwsteen Raamwerk Docent basisvaardigheden

 

De docentenopleiding basisvaardigheden

De opleiding Docent Basisvaardigheden is ontwikkeld door het samenwerkingsverband van het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht, Cinop en ITTA UvA, op initiatief van het Steunpunt Basisvaardigheden en is mogelijk gemaakt door financiering vanuit Tel Mee Met Taal. De negen opleidingsmodules die zijn ontwikkeld worden naar verwachting de komende jaren ook onderdeel van post-hbo-opleidingen, tweedegraads lerarenopleidingen, pabo of een minor volwasseneneducatie.

 

De modules zijn gebaseerd op de bouwstenen uit het Raamwerk docent basisvaardigheden, maar de NT2-competenties komen niet terug in de modules, omdat hiervoor een aparte opleiding bestaat. De modules zijn in eerste instantie bestemd voor docenten die al een pedagogische achtergrond hebben en die werkzaam zijn in de praktijk.

  • Module 1: De professionele basis
  • Module 2: Coaching
  • Module 3: NT1
  • Module 4: Rekenen
  • Module 5: Eigen vaardigheid rekenen
  • Module 6: Digitale vaardigheden
  • Module 7: Intake
  • Module 8: Samenwerken met vrijwilligers en andere betrokkenen
  • Module 9: Afstandsleren

Lees meer informatie over de modules en de opleiding Docent Basisvaardigheden op Fi.uu.nl >

 

Verder lezen

Ben jij klaar om aan de slag te gaan? Bekijk op de pagina Handige informatie dan eerst nog even onze tips voor het vinden van oefenmateriaal. Ook lees je er hoe jij jouw vakkennis op peil houdt, met trainingen en vakliteratuur.

 

Lees meer