De Delftse methode is een communicatieve leerlijn die uitgaat van principes van natuurlijke taalverwerving: veel luisteren en dan nadoen.
Met de Delftse methode kies je voor een communicatieve leerlijn die aansluit bij de doelen van anderstaligen: het kunnen verstaan, spreken, schrijven en lezen in het Nederlands. In plaats van een traditionele les waarbij de docent spreekt en de cursist luistert, draait het bij de Delftse methode om interactie en zelfstandig leren. Alle lessen zijn in de eerste plaats conversatielessen. Voorbereiding kan de student in zijn eigen tijd doen, de les is om te praten.
Bij de Delftse methode zijn de lessen voor conversatie. De les is om te praten, de voorbereiding doet de cursist in zijn eigen tijd. Elke les start met een tekst die de cursisten thuis voorbereiden met behulp van het audio- en oefenmateriaal online. In elke tekst worden onderwerpen en thema's met bijbehorende zinnen aangereikt, die tijdens de les dienen als gespreksstof.
Als docent ben je tijdens de les hoofdzakelijk gespreksleider. Je stelt vragen, moedigt aan en geeft de beurt, maar laat vooral de cursisten aan het woord en toetst zo hun tekstbeheersing. Hierbij gebruik je bekende woorden, die in de tekst zijn aangeleerd. Feedback geef je gedoseerd en alleen als er sprake is van een misverstand in betekenis. Zolang het gesprek loopt, laat je de cursisten praten en elkaar zo nodig verbeteren of helpen.
Ben je net zo enthousiast over de Delftse methode als wij? Dan is het tijd om te kijken welke leerlijn past bij jouw cursist. We hebben een cursus voor praktisch geschoolde cursisten die de basisschool hebben afgerond, en een cursus voor de meer geschoolde, theoretisch opgeleide cursist. Kijk maar: