‘Dan, zomaar uit het niets, heeft ze het gevoel alsof de wereld om haar heen verandert. Alles lijkt ineens van plastic. Als ze naar haar eigen handen kijkt, lijkt ze wel een avatar. Niet blauw, zoals in de film, maar nep.’
Elf klinisch neuropsychologen bespreken in dit boek ‘die ene patiënt’. Die patiënt die hen aan het denken zette, die hun altijd is bijgebleven, die hun verbaasde of hun iets leerde over veerkracht. Het verhaal van Lizzy, wier wereld van plastic lijkt; van Anja voor wie woorden hun betekenis verliezen; van meneer Pietersen die ten onrechte vreest voor dementie; en van meneer Prins, wiens angst bewaarheid wordt. Het levert een bont gezelschap op van mensen die vechten voor hun leven, leren leven met een beperking, zich noodgedwongen neerleggen bij een onvermijdelijk einde, en die zich in al hun veerkracht laten zien.
Dit boek is interessant voor iedereen die zich verwondert over hoe wij mensen functioneren en over wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast kan dit boek een bron van troost, herkenning en hoop zijn voor (de naasten van) de steeds grotere groep mensen die leeft met niet-aangeboren hersenletsel.
De auteurs zijn klinisch neuropsychologen: Helen Anema, Esther van den Berg, Sarai Boelema, Annelies Buhrmann, Irene Huenges Wajer, Josje Kal, Mariska Mantione, Carla Ruis, Haike van Stralen, Kim Verweij en Martine van Zandvoort.
Voorwoord
1
Ik zie ze vliegen
Helen Anema
2
De juiste weg vinden
Kim Verweij
3
De man die vergat hoe hij moest lopen
Mariska Mantione
4
Verbroken verbinding
Annelies Buhrmann
5
Genieten zonder woorden
Esther van den Berg
6
Alles lijkt nep
Martine van Zandvoort
7
Alleen een hoofdgerecht
Carla Ruis
8
Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte
Sarai Boelema
9
Slapen doe je maar als je dood bent
Josje Kal
10
Door het oog van de naald
Irene Huenges Wajer
11
Het monster in mij
Haike van Stralen
'Het is een educatief boek, maar het leest als een roman. Er wordt op objectieve wijze beschreven wat de neuropsychologen tegenkwamen tijdens de sessies en er wordt op een eerlijke en respectvolle manier over de patiënten gesproken.
- Tessa Tervelde in het Tijdschrift voor Vaktherapie (editie 1, 2024)
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account