Een van de zwartste bladzijden van de Nijmeegse geschiedenis is eindelijk beschreven: de stelselmatige vervolging van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog.
De schrijnende verhalen die Frank Eliëns in de afgelopen jaren verzamelde, laten zien op welke gruwelijke wijze de Joodse inwoners van de oudste stad van Nederland werden opgejaagd, beroofd, opgepakt en gedeporteerd. Slechts heel weinigen keerden terug.
Voor Joden verboden brengt al die honderden slachtoffers op indrukwekkende wijze bij elkaar en geeft ze een gezicht in persoonlijke verhalen van woede, wanhoop, ongeloof, niet te bevatten verdriet, maar soms ook geluk en hoop in deze donkere jaren. Zo veel mogelijk zijn ook foto’s afgedrukt van al deze mensen, die nooit de kans kregen om de lente, zomer, herfst en winter van het leven te beleven, en geslachtofferd werden door de nazi’s en hun trawanten.
Frank Eliëns is beleidsmedewerker bij de gemeente Nijmegen en schrijft veel over de geschiedenis van de stad. Hij deed ruim een kwarteeuw onderzoek naar het tragische lot van de Nijmeegse Joden.
'Een indrukwekkend en beklemmend boek dat laat zien wie de vele honderden slachtoffers van de Jodenvervolging in Nijmegen waren, dat vertelt over hun levens en hoe ze werden opgejaagd en uit de stad werden verdreven. Ze kijken vrolijk op foto's, meisjes met hun verloofde, gezinnen in de tuin of kinderen op een klassenfoto. Ze werkten als banketbakker, huishoudster of huisarts, het waren gezinnen, grootouders of onderduikers en ze woonden in huizen aan de Groesbeekseweg, Heiweg of Wezenlaan. Tot ze werden opgepakt, op het station in een trein moesten stappen en hun huizen werden ontruimd.' – De Gelderlander
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account