Wie veel op sociale media zit, krijgt een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hoewel we stiekem wel weten dat niemand een perfect leven leidt, vergeten we dat toch snel bij het zien van al die stralende gezichten en strakke lijven. We vergelijken onszelf op Instagram en Facebook met schijnbaar perfecte mensen en voelen dat we op allerlei fronten tekortschieten. En we vergeten dat bijna niemand een #perfectlife of #killerbody heeft.
Moeten veranderen omdat we niet goed (genoeg) zijn, is herkenbaar. Maar veranderen vanuit zo’n negatief uitgangspunt is moeilijk. Het lukt misschien even om een dieet te volgen door streng te zijn voor jezelf, maar er komt een dag dat je moe en chagrijnig bent. Dan heb je toch echt recht op Ben & Jerry’s! En dan is het hek van de dam. Want dat diëten is niet gelukt, dus de bak ijs kan dan net zo goed helemaal leeg.
#imperfectlife gaat uit van drie principes: (1) je bent goed zoals je bent; (2) als je iets wilt veranderen, doe dat dan vanuit willen in plaats van moeten; (3) ga uit van wat al wél lukt en doe daar meer van, in plaats van dat je focust op wat er niet lukt.
Steeneveld baseert zich op 'appreciative inquiry'. Dat betekent dat je onderzoekt wat er te waarderen is en waar je meer van wilt. Dat geeft veel meer vertrouwen en zin om aan de slag te gaan. Het boek is vlot geschreven en geeft herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen.
1 #imperfectlife
2 Vriendelijke basishouding
3 Waarderend veranderen - stap 1: Verkennen wat je wél wilt
4 Aanvaarden hoe het is
5 Waarderend veranderen - stap 2: Ontdekken wat al goed gaat
6 Genieten van wat je al hebt
7 Waarderend veranderen - stap 3: Verbeelden hoe het zou kunnen zijn
8 Ben je tevreden of moet het perfect zijn?
9 Waarderend veranderen - stap 4: Geef je plannen vorm en voer ze uit
10 Waarderend veranderen - stap 5: Waardeer je eigen verandering
11 Dankbaarheid
12 Tot slot
Dankwoord
Achtergrond
Noten
'Het boek '#imperfectlife' gaat over het veranderen van iets waar je ontevreden over bent. Zonder daarbij uit het oog te verliezen wat je al bereikt hebt. In het boek wordt informatie afgewisseld met verschillende oefeningen, waarbij je stap voor stap kan werken aan verandering, dankbaarheid en tevredenheid. [...] Het boek zit vol oefeningen die je direct in de praktijk kan brengen en die steeds gebaseerd worden op de eerder vertelde theorie.' - Meesters in de Psychologie
‘De ironie is dat wetenschappelijk onderzoek bewijst dat gelukkige mensen het beter doen op de werkvloer, maar dat het geen zin heeft om dan maar zo hard mogelijk te proberen gelukkig te zijn. Dan ben je juist weer heel streng voor jezelf en dat werkt niet. Daarnaast kun je je afvragen waarom je nou zo je best doet. Is dat omdat je hoopt dan gelukkiger te worden? Dan kun je misschien beter al beginnen met genieten in plaats van te proberen perfect te zijn.’ - Interview met Matthijs Steeneveld op Intermediair
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account