Hoewel er enorm veel onderzoek naar dyslexie wordt gedaan, is de kennis die dit oplevert weinig toegankelijk. Dit leidt ertoe dat er vaak gewerkt wordt op basis van verouderde inzichten en dat veel meningen die over dyslexie te horen en te lezen zijn weinig bijdragen aan beter begrip.
In dit voor het Nederlandse taalgebied unieke Handboek dyslexie is de actuele wetenschappelijke kennis over dit onderwerp op een overzichtelijke wijze samengevat. De vele casuïstiek illustreert bovendien de verscheidenheid van de persoonlijke verhalen die achter de diagnose schuilgaan. Auteur Tom Braams is al ruim dertig jaar werkzaam als diagnosticus en behandelaar van leerstoornissen en kan als geen ander de theorie met de praktijk verbinden.
Handboek Dyslexie is opgenomen in de brede vakinhoudelijke richtlijn Dyslexie 2021 (geautoriseerd door NIP, de NVO, het NKD en de LBRT).
Dit boek is geschikt voor iedereen die een up-to-date en volledig overzicht zoekt over dyslexie op een wetenschappelijk niveau.
Tom Braams (1959) is onderwijspsycholoog, opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde veel over lezen, spellen en rekenen, waaronder Dyslexie, een complex taalprobleem (1996, 2002, 2014), Dyslectische kinderen leren lezen (met Anneke Smits) en De gelukkige rekenklas (met Marisca Milikowski). Hij is zelfstandig gevestigd gz-psycholoog en doet diagnostisch onderzoek naar onderwijs- en leerproblemen (zie www.de-onderwijspsycholoog.nl).
In welke hoofdstukkenk staat informatie over volwassenen met dyslexie?
Het grootste deel van dit boek gaat net zo goed over volwassenen als over kinderen. In onderstaande hoofdstukken gaat het specifiek over volwassenen:
Dyslexie kan worden opgelost
Als we dyslexie willen oplossen, moeten er twee dingen veranderen: het onderwijs en de kijk op het kind. Dat is de visie van onderwijspsycholoog Tom Braams. Hij schreef het allemaal op in zijn nieuwe boek Handboek dyslexie.
Tom Braams is er duidelijk over: als we een kind met ernstige dyslexie willen helpen, moeten er twee dingen gebeuren. Ten eerste moeten we gaan kijken naar het gehéle kind en niet meer alleen naar de stoornis. Ten tweede moet het onderwijs verbeteren. Hij beschreef het allemaal in het lijvige boek Handboek dyslexie. Zo simpel als de titel is, zo eenvoudig zou de behandeling van ernstige dyslecten kunnen zijn. Kúnnen zijn, want Tom schetst tijdens het gesprek de obstakels die deze eenvoudige, maar effectieve behandeling in de weg staan. Zijn visie hierop is niet ontstaan in één dag, maar na ruim 35 jaar ervaring met de behandeling van kinderen en volwassenen met ernstige dyslexie. Voordat hij ingaat op zijn visie, schetst hij kort op welke manier we nu omgaan met dyslexie.
Lees het hele interview met Tom Braams in Balans Magazine juli (2021).
“In dit handboek slaagt Tom Braams erin om de recentste inzichten in verband met dyslexie op een zeer toegankelijke manier weer te geven en te koppelen aan op bewijs gebaseerde diagnostische procedures en behandelingsmethodes. Dit boek, duidelijk gelardeerd met zijn jarenlange praktijkervaring, verdient de status van het beste Nederlandstalig multidisciplinaire standaardwerk over dyslexie (...). Het is dan ook verplichte literatuur voor iedereen die professioneel met kinderen, jongeren en volwassenen met lees- en spellingproblemen of dyslexie aan de slag gaat.”
Lees de complete recensie van Lieven Coppens.
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account