Door de coronacrisis is eens te meer de ingewikkelde relatie tussen politiek en wetenschap blootgelegd. Het kabinet bestrijdt de epidemie op basis van adviezen van wetenschappelijke experts, die verondersteld worden neutraal en onafhankelijk te zijn. De beleidskeuzes die daaruit volgen worden steeds meer onderwerp van (politieke) discussie, waardoor ook de adviseurs zelf onderdeel van het politieke debat worden.
Dit jaarboek belicht de interactie tussen politiek en wetenschap vanuit diverse historische invalshoeken. Welke rol speelde wetenschappelijke kennis in politieke discussies in het verleden? Wat is de politiek-historische achtergrond van de door de overheid zelf ingestelde wetenschappelijke adviesinstituten? In hoeverre liepen academische en politieke loopbanen door elkaar? Hoe onafhankelijk zijn de aan politieke partijen gelieerde wetenschappelijke instituten? Vaststaat alvast dat politiek en wetenschap ook in het verleden nauw verknoopt waren, al was het maar omdat de overheid al sinds het begin van de negentiende eeuw de belangrijkste financier van wetenschappelijk onderzoek in ons land is.
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, gevestigd te Nijmegen, is een samenwerkingsverband van de Radboud Universiteit en de Stichting Parlementaire Geschiedenis te Den Haag.
'Het Centrum voor Politieke Geschiedenis uit Nijmegen maakt van het jaarboek gedegen werk. De redactie slaagt er jaar in jaar uit in om een bundel met interessante politieke verhalen samen te stellen.' – VPRO Politieke boekentips
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account