Werken met een organisatieopstelling is een belangrijke en dynamische aanvulling op de bekende methodes (bijvoorbeeld de incidentmethode) die bij intervisie gebruikt worden om actuele werkproblemen te onderzoeken.
In een organisatieopstelling (bekend geworden vanuit de familieopstellingen van Bert Hellinger) wordt concreet inzichtelijk en voelbaar gemaakt hoe mensen als persoon ruimtelijk ten opzichte van elkaar staan en hoe ze dat ervaren. In een intervisiecontext vindt dan verdere reflectie op de leerervaringen plaats.
In Organisatieopstellingen binnen intervisie wordt een heldere inleiding gegeven in de theorie en de achtergrond van opstellingen. Intervisie wordt uitgewerkt volgens het model van de krachtenveldanalyse. De achtergrondteksten worden aangevuld met een drietal praktische hoofdstukken, die het mogelijk maken om zelf in de intervisiegroep aan de slag te gaan met zogenaamde mini-opstellingen. In het laatste deel van het boek staat een verbatim van een intervisieproces. Dat verbatim is verrijkt met het aangeven van analysemomenten en interventiemomenten.
Het boek is bedoeld voor deelnemers aan en begeleiders van intervisiegroepen. Daarnaast zijn de oefeningen goed bruikbaar bij teambuilding of teamconflicten en andere vormen van begeleiding en ondersteuning van groepen.
Inleiding
1 Het systemisch opstellen van de organisatie
2 Intervisie als een krachtig kader voor opstellingen
3 De praktijk: toepassing van miniopstellingen
4 Een minisessie opstellingen en intervisie
5 Het innerlijke team als opmaat voor een organisatieopstelling
Literatuur
Over de auteurs
Als aanvulling op Organisatieopstellingen binnen intervisie hebben de auteurs een miniboekje samengesteld. In het eerste deel worden de theoretische begrippen rond systemisch werken en intervisie kort en helder naast elkaar gezet. In het tweede deel bieden de auteurs een compleet stappenschema voor de beginnende intervisiegroep aan. De teksten uit dit boekje kunnen behalve bij intervisie ook toegepast worden bij teamactiviteiten, andere vormen van groepswerk en bij personal coaching.
De pdf van dit miniboekje is via deze link te downloaden.
Beoordeling van het boek organisatie opstellingen binnen intervisie. Als deelnemer van één van de experiment groepen vond ik het reuze spannend om als begeleider op te treden. De begeleider ondersteunt de vraaginbrenger en stelt vragen aan de deelnemers en vraaginbrenger. Als begeleider kun je een representant vragen om te bewegen naar een andere plaats in de ruimte en dan vragen of dat beter, slechter of anders is. Heel belangrijk is het om contact te houden met de vraaginbrenger. Na die training heb ik een ‘‘overzicht” gemaakt om houvast te krijgen over alle indrukken die ik had opgedaan. Er was toch wel een drempel: red ik dat wel? Kan ik het wel zonder Jeroen of Anja erbij? Een dilemma tussen het plezier van experimenteren versus het ‘niet ten koste’ van de vraaginbrenger laten gaan; streng voor mijzelf met ‘eisen van zorgvuldigheid’. Hoe doe ik dat met alle elementen die een rol spelen, zie ik dat wel genoeg? Ben ik niet te rationeel? Als begeleider is het van belang dat je steeds zorgvuldig blijft waarnemen en je waarnemingen blijft checken. Subtiele veranderingen van lichaamstaal kunnen informatie geven. Ook is het van belang contact te blijven houden met wat de deelnemers / de representanten aan de opstelling ervaren. Telkens blijft de begeleider vragen: Wat ervaar je nu? Wat gaat er in je om? Wat speelt er? Waar gaat het om? Nu ik dit boek lees en herlees, wordt het plaatje steeds duidelijker en weet ik dat de drempel die ik voelde wordt weggenomen. Van dit boek krijg ik energie; zin om de oefeningen uit te proberen en met een groep te ervaren welke mooie inzichten kunnen ontstaan met deze methode. Dat is de waarde van dit boek voor mij: krachtige inspiratie. Een welkome aanvulling in de praktijk voor intervisiebegeleiders.
Jantine Huizing
Organisatieopstellingen binnen intervisie opent met een heldere, korte inleiding in de theorie en de achtergrond van de opstellingen en de toepassing bij familie- en organisatieproblemen.
In hoofdstuk twee wordt op intervisie ingezoomd aan de hand van het model van de krachtenveldanalyse. Er is aandacht voor de valkuilen van intervisie en de reflectiefase en er worden veel tips gegeven. De volgende hoofdstukken brengen de praktijk in beeld. Veel concrete voorbeelden bieden uitleg in duidelijke stappen en er is een woordelijk verslag van een mini-sessie wat de theorie inzichtelijk maakt.
In een los bijgevoegd miniboekje wordt een aantal theoretische begrippen rond systemisch werken en intervisie kort en duidelijk naast elkaar gezet. In het tweede deel van dit boekje is een compleet stappenplan voor de beginnende intervisiegroep uitgewerkt. Deze teksten kunnen uitgeknipt worden, zodat je ze kunt gebruiken als werkkaartjes. Het geheel is kernachtig weergegeven en is handig te gebruiken als geheugensteun tijdens de intervisie.
Als je al vaker intervisie hebt gedaan kan het werken met een organisatieopstelling een dynamische en inspirerende aanvulling zijn op de bekende methodes. Aan de hand van het stappenplan kun je snel zelf aan de slag. Het is ook makkelijk leesbaar en toegankelijk geschreven.
Het is een zeer praktisch boek en bestaat voornamelijk uit opsommingen, een aantal tekeningen en praktijkvoorbeelden. Hierdoor moet dan blijkbaar duidelijk worden dat je kunt werken met opstellingen zonder een gedegen opleiding. Het blijft voor mij echter nog steeds de vraag. Mijn ervaring is dat binnen een opstelling er allerlei emoties los kunnen komen en dat dit vraagt om een zorgvuldige begeleiding.
Het werken met organisatieopstellingen vraagt volgens mij dan ook om lef en vooral om ‘gewoon doen’, onder het motto: al doende leert men. Hierbij loop je als groep uiteraard een risico. Een verdieping in het boek en de theorie door alle deelnemers van de intervisiegroep is dan wel raadzaam.
Voor mij is het boek dan ook bestemd voor ervaren trainers, coaches en begeleiders van intervisiegroepen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om groepsproblemen aan te pakken.
Carola van ’t Hof – muziektherapeut en coach/trainer.
‘Kun je werken met opstellingen zonder een gedegen opleiding?’. Dit is een centrale vraag die de auteurs zich aan het begin van het boek stellen. Het is ook de vraag die ik mijzelf heb gesteld toen ik begon met lezen maar waar ik door de auteurs geen antwoord op heb gekregen.
In het boek wordt een heldere, korte inleiding gegeven in de theorie en de achtergrond van de opstellingen en de toepassing bij familie- en organisatieproblemen.
De intervisie wordt uitgewerkt volgens het model van de krachtenveldanalyse. Er is aandacht voor de valkuilen van intervisie en de reflectiefase en er zijn veel tips.
Er worden veel concrete voorbeelden gegeven die in duidelijke stappen worden uitgelegd en er is een woordelijk verslag van een minisessie wat de theorie inzichtelijk maakt.
In een mini-boekje, dat los is bijgevoegd, worden een aantal theoretische begrippen rond systemisch werken en intervisie kort en duidelijk naast elkaar gezet. In het tweede deel van dit boekje is een compleet stappenplan voor de beginnende intervisiegroep uitgewerkt. Deze teksten kunnen uit geknipt worden zodat je ze kan plastificeren tot werkkaartjes. Het geheel is kernachtig weer gegeven en kan op deze manier gebruikt worden als geheugensteun tijdens de intervisie. Dit is heel handig.
De auteurs, sociaal pedagogen, willen de praktijk van organisatieopstellingen toegankelijk maken voor betrokkenen bij intervisie zonder dat die een complete opleiding behoeven te volgen. Ze behandelen kort de theoretische achtergrond van het gedachtegoed van organisatieopstellingen en de toepassing bij familie- en organisatieproblemen, de uitgewerkte methode bij intervisie, de toepassing van de werkwijze in een concrete situatie en een woordelijk verslag van een minisessie. In een bijgevoegd los katern staat de inhoud van het boek kernachtig weergegeven, zodat die als geheugensteun bij de uitvoering kan worden gebruikt. Door de praktische uitwerking en opdrachten blijven ze weg bij de discussie over de niet-rationele basis van het gedachtegoed. Het boek bestaat grotendeels uit tekst die met opsommingen, kaders, enkele tekeningen en praktijkvoorbeelden in een kleiner lettertype toegankelijk is gemaakt. Een praktisch boekje dat is bestemd voor trainers en coaches om groepsproblemen op een alternatieve manier aan te pakken.
Recensent: Ir. Drs. LB. Struijk
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account