De nadruk van deze behandeling ligt op het aanleren van een gezonde levensstijl, met de bedoeling dit een leven lang vol te houden. Aangezien kinderen nog groeien, zullen ze bij gewichtsstagnatie een normalisering van hun gewicht kunnen bereiken. Er wordt in dit programma dus niet gestreefd naar gewichtsverlies, maar naar gewichtsstagnatie. Zo wordt getracht de neveneffecten van een streng dieet te beperken.
Door de nadruk te leggen op gewichtsstagnatie, is het mogelijk te starten met kleine aanpassingen in de levensstijl van het kind, waarbij rekening kan worden gehouden met persoonlijke voorkeuren. Hierdoor zal de kans op succes toenemen, evenals de kans dat het kind de therapie volhoudt.
De behandeling is voor kinderen en adolescenten die door een arts als ‘dik’ gediagnosticeerd zijn. De gewichtsnorm kan verschillen voor een bepaalde lengte en leeftijd, het puberteitsstadium en het geslacht. Kinderobesitas bestaat uit een waaier van verschijningsvormen, met hierin enerzijds matig obese kinderen (20% tot 40% overgewicht), obese kinderen (40% tot 60% overgewicht) en ernstig obese kinderen (meer dan 60% overgewicht).
In deze behandeling voor obesitas worden het kind en het gezin gedurende een jaar gevolgd. Tijdens de eerste vier maanden is er intensieve begeleiding. Die periode omvat de assessmentfase (twee uitgebreide sessies), de voorbereiding op het programma (familiesessie 1 en 2) en het doorlopen van het programma (groepssessie 1 tot en met 6). Sommige sessies gebeuren bij voorkeur met het hele gezin, andere zijn alleen voor het kind bedoeld. Nadien zijn er zeven tot tien maandelijkse follow-upsessies.
In Nederland en België komt overgewicht bij grofweg 15% van de kinderen en adolescenten voor. Obesitas, gedefinieerd als ernstig overgewicht, komt bij 1% tot 3% van de kinderen voor, maar ook dit cijfer neemt toe met de leeftijd. Het stigmatiseren en discrimineren van deze kinderen en adolescenten komt veel voor en begint al op jonge leeftijd. Zo worden zwaarlijvige kinderen en adolescenten vaker gemeden, uitgelachen en gepest, waardoor zij minder kansen hebben om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Velen hebben al pogingen ondernomen om iets aan hun probleem te doen, maar zonder blijvend succes. Ze verliezen hierdoor hun motivatie en hun zelfvertrouwen. Ze kunnen emotionele of gedragsproblemen ontwikkelen, of steeds meer geïsoleerd gaan leven. Dit kan gevolgen hebben voor de schoolse competentieontwikkeling, de sociale ontwikkeling, en meer. Men kan terecht stellen dat de ontwikkeling van de adolescent geschaad kan worden door de psychosociale gevolgen van langdurige obesitas. Kinderen en adolescenten met overgewicht ontwikkelen bovendien de voorlopers van langdurige medische ziekten, zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en hyperlipidemie.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Caroline Braet, Ellen Moens en Saskia Mels
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account