Wat is inburgeren en wie moeten inburgeren?
Wat is inburgeren?
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Het doel van inburgeren is dat je snel en volwaardig meedoet aan de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. Samen met de gemeente waar je gaat wonen, wordt een persoonlijk Plan Integratie en Participatie (PIP) opgesteld. Daarin wordt bepaald wat je moet doen om in te burgeren.
Meer weten over het persoonlijk Plan Integratie en Participatie (PIP)? Klik hier.
Wie moeten er inburgeren?
Niet iedereen die naar Nederland komt, moet inburgeren. Alleen als de volgende punten op jou van toepassing zijn, ben je verplicht om in te burgeren (je hebt dan ‘inburgeringsplicht’):
- Je komt naar Nederland voor langere tijd
- Je komt uit een land buiten de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland
- Je bent ouder dan 16 jaar en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd (67 jaar in 2020)
- Je hebt een verblijfsvergunning
Kom je uit Turkije en heb je nog geen familie in Nederland? Dan ben je verplicht om in te burgeren.
Hoeveel tijd krijg je om in te burgeren?
Mensen die verplicht zijn om in te burgeren, ontvangen een brief van de gemeente waar zij gaan wonen. Dit is een oproep voor de brede intake. Daarmee wordt het persoonlijk Plan Integratie en Participatie (PIP) opgesteld. Je hebt daarna drie jaar de tijd om in te burgeren.
Inburgeren in Nederland of in het buitenland?
Kom je naar Nederland als lid uit het gezin van iemand die in Nederland een verblijfsvergunning heeft? Dan moet je al beginnen met inburgeren voordat je in Nederland bent. Je doet dan het ‘Basisexamen inburgering in het buitenland’.