Verschenen: #MeToo in de zorgrelatie
Meer bewustwording van grensoverschrijdend gedrag
De #MeToo-beweging heeft een brede maatschappelijke discussie op gang gebracht over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook binnen de zorgsector begint het gesprek op gang te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld ziekenhuizen die apps hebben geïntroduceerd om medewerkers en studenten de mogelijkheid te bieden grensoverschrijdend gedrag te melden. Er zijn gevallen geweest waarin zorgverleners en managers in de zorg hun functie hebben neergelegd als gevolg van #MeToo-gerelateerde kwesties met medewerkers. Daarnaast is er aandacht geweest voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van patiënten richting zorgverleners. Voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners naar patiënten was echter weinig aandacht en het blijft -om uiteenlopende redenen- vaak verborgen. We neigen ernaar dit te zien als zeldzame gebeurtenis: dat gebeurt niet bij ons?
Ongelijke verhouding tussen zorgverlener en patiënt
Kiezen voor een baan in de zorg betekent dat je ervoor kiest om mensen te helpen, en dat patiënten je vertrouwen om het beste voor hen te doen. Maar in de ongelijke verhouding tussen zorgverlener en patiënt gaat dit niet altijd goed. Toch wordt seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorgverlening niet vaak in verband gebracht met zorgverleners. Begrijpelijkerwijs levert seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners ongemak op: de overgrote meerderheid van hen maakt zich hier niet schuldig aan, en slechts een klein deel beïnvloedt het imago van de hele beroepsgroep. Toch zijn jaarlijks tal van patiënten slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag door hun zorgverlener En dat heeft vaak een enorme impact op deze patiënten, de andere betrokkenen en het vertrouwen in de zorg.
Een oproep tot collectieve verantwoordelijkheid
In dit boek lees je verhalen van patiënten, zorgverleners en hun collega’s – over flirterige appjes met een fysiotherapeut, aanranding door een huisarts en verboden relaties. We zoomen in op hoe seksueel grensoverschrijdend gedrag ontstaat. Wat doe je als je gevoelens ontwikkelt voor een patiënt? Waar ligt de grens? Hoe ga je om met vermoedens van grensoverschrijdend gedrag door een collega? En hoe draag je bij aan het voorkomen ervan?
Dit boek plaatst de zorgverlener in een cruciale rol bij het voorkomen van en omgaan met dit gedrag. Aan de hand van casuïstiek en wetenschap biedt het inzicht en geeft het praktische richtlijnen en handvatten aan zorgverleners om gesprekken over dit onderwerp te stimuleren. #MeToo in de zorgrelatie roept op tot collectieve verantwoordelijkheid en benadrukt dat iedereen in de zorgsector een rol te spelen heeft bij het creëren van een veilige omgeving voor patiënten en zorgverleners.
Over de auteurs
Selini Roozen-Vlachos is coördinator Afdelingsoverstijgend team seksueel grensoverschrijdend gedrag in zorgrelaties, senior inspecteur Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en GZ-psycholoog niet praktiserend.
Jan-Willem Weenink werkt als universitair docent aan de Erasmus Universiteit en doet onderzoek naar de kwaliteit, veiligheid en organisatie van de gezondheidszorg.
#MeToo in de zorgrelatie
In dit boek van Selini Roozen-Vlachos en Jan-Willem Weenink lees je verhalen van patiënten, zorgverleners en hun collega’s – over flirterige appjes met een fysiotherapeut, aanranding door een huisarts en verboden relaties.