7 populaire boeken over ACT
ACT in balans
Je leeft van doel naar doel en streeft naar perfectie. Maar wat je ook doet, het is nooit goed genoeg. Bij het maken van keuzes raak je in paniek. Geregeld stel je dingen uit, waardoor je nog meer stress krijgt. Je voelt jezelf nooit helemaal tevreden. Je kraakt jezelf af en brandt jezelf op. Herken je dit? ‘Gelukkig zijn is een keuze’ wordt vaak gezegd, maar hoe doe je dat? Hoe ga je ermee om als je lichaam niet meewerkt, relaties verbroken worden en je steeds twijfelt over werk of opleiding? Hoe kun je jezelf zijn met al je imperfecties, in een wereld waarin alles maakbaar lijkt? ACT in balans is een programma voor persoonlijke ontwikkeling. Dit boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer balans, energie en hulp bij het maken van keuzen.
ACT met hoofd en hart
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt voor steeds meer problematieken gebruikt, zoals chronische pijn, depressie, eetbuien en psychose. Het protocol voert daarbij steeds vaker de boventoon en dat vormt een belemmering om ACT in zijn volle reikwijdte te kunnen inzetten. De context van de cliënt moet centraal staan. Dit boek gaat daarom terug naar de basis en stelt een procesgerichte benadering van ACT voor waarbij het welzijn van zowel cliënt als therapeut het uitgangspunt is.
Bite me
In Bite me laat Femke Buwalda zien dat we door diëten juist verder afdrijven van onze innerlijke signalen, zoals honger en verzadiging. Met als resultaat: al jojoënd op naar het allernieuwste dieet. Goed nieuws: jouw lichaam hóeft niet te veranderen. Met technieken uit ACT (acceptance and commitment therapy) en CGT (cognitieve gedragstherapie) leer je om van je eigen dieetmentaliteit af te komen én jezelf volledig te accepteren. Je gezondheid is veel meer dan alleen je gewicht en het wordt tijd dat we dat allemaal gaan inzien.
Voluit leven
Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend, omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen – zo is de overtuiging. Voluit leven laat zien dat het vermijden van psychisch of lichamelijk leed niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht. Aanvaarding maakt de weg vrij om met aandacht en vanuit je eigen waarden te leven. Als dit je lukt, ervaar je dag na dag meer vrijheid en kwaliteit in je leven.
Leven met pijn
Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. In Leven met pijn leer je in negen hoofdstukken hoe je weer een waardevol en bevredigend leven kunt leiden en op een andere manier kunt omgaan met je pijnklachten. In plaats van de strijd aan te gaan tegen de pijn, leer je de pijn te aanvaarden en toe te laten in je dagelijks leven. Het uitgangspunt is dat je datgene gaat doen wat jij belangrijk of leuk vindt. In plaats van de pijn centraal te stellen, leer je juist de inhoud van je leven centraal te stellen, zodat je weer het leven kunt leiden dat je graag wil.
ACT your way
‘Volg het pad van jouw dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen.’ Een tegeltjeswijsheid waar geen speld tussen te krijgen is. Maar je eigen pad volgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel jongeren en adolescenten worstelen met het uitstippelen van hun eigen weg, het maken van keuzes, en het aanpakken van dingen die ze anders willen. Hierdoor voelen ze zich angstig of somber en lopen ze vast in hun ontwikkeling. ACT your way is een zelfhulpboek voor jongeren van 15-25 jaar dat hierbij helpt. Door middel van oefeningen krijg je zicht op wat je wilt bereiken, wat je in de weg staat, wat je nodig hebt om je wens te bereiken en hoe je op koers blijft.
ACT your way - Trainershandleiding
Deze trainershandleiding hoort bij het werkboek ACT your way en is bedoeld voor therapeuten die zich in de methodiek willen bekwamen en individuen of groepen willen begeleiden met ACT your way. Naast achtergrondinformatie over de methodiek, bevat de trainershandleiding een 6- en een 12-sessies variant, inclusief tips, uitleg, valkuilen en voorbeelden.