Free shipping within the Netherlands above € 20,-
The most complete NT2 webshop
Worldwide shipping
Door drukte bij de klantenservice kunnen de wachttijden langer zijn dan normaal. Excuses voor het ongemak.
×
Terug naar dossier FR Taalvrijwilligers en taalmaatjes NT2 lesmethoden

3 Geschikte NT2 methodes voor taalvrijwilligers en taalmaatjes

Als taalvrijwilliger of taalmaatje help je anderstaligen de Nederlandse taal te leren. Met je eigen taalkennis zul je de anderstalige een hoop kunnen bijbrengen. Goed bezig dus! Toch kan het fijn zijn om meer houvast te hebben in je lessen. De lesmethodes van Boom NT2 kunnen jou deze houvast bieden. In dit dossier laten we zien welke methodes je kunt gebruiken en voor welke doelgroepen ze geschikt zijn. Zo kun je direct aan de slag.

1. Direct aan de slag met Diglin+

Met DigLin+ kunnen zowel volwassenen als kinderen zelfstandig online werken aan hun taalvaardigheid. Ook buiten jullie bijeenkomsten kan de taalleerder eenvoudig door oefenen. DigLin+ is vooral geschikt voor de leerder die start als analfabeet of anders gealfabetiseerde. Ook beginners die de stap naar het leren van een nieuwe taal nog erg moeilijk vinden, zullen DigLin+ ervaren als een hele fijne springplank. De leerder kan doorwerken tot en met niveau B1.

 

Om te werken met DigLin+ heb je geen didactische ervaring nodig en kun je samen met de leerder de opdrachten doorlopen, of de gemaakte opdrachten bespreken.

 

Hoe werkt DigLin+? 

Kinderen en volwassenen starten met de basis van het Nederlands: het alfabet (als ze nog niet gealfabetiseerd zijn), de uitspraak van klanken, de klank-teken-koppeling en het opbouwen van een basiswoordenschat. Aanbeland bij lezen en schrijven gaan de volwassenen aan de slag met thema’s als “Naar de dokter” en “Boodschappen doen.” Met kinderen kun je binnen het platform schakelen naar DigLin+ Junior. Hier kunnen kinderen oefenen met teksten die speciaal zijn geschreven voor een jonge doelgroep. DigLin+ is te verkrijgen via een licentie van een half jaar of jaar.

 

2. Een stapje verder met de Delftse methode

Is de taalleerder al goed gealfabetiseerd en klaar voor een extra stap? Dan is de Delftse methode handig om te gebruiken.

 

Met de Delftse methode kun je samen met de taalleerder aan de slag met het Nederlands. Naast de lessen kan de taalleerder ook aan zelfstudie doen buiten de les.De duidelijke structuur en de systematische opbouw zorgt ervoor dat de leerder zichzelf snel kan redden.

 

Hoe werkt de Delftse methode?

De methode is bedoeld voor taalleerders die al bekend zijn met het Latijns schrift en bestaat uit twee leerlijnen. De eerste leerlijn van de Delftse methode is voor leerders die nog weinig schoolervaring hebben en bestaat uit Basiscursus 1 (0 – A1) en Basiscursus 2 (A1-A2). De tweede leerlijn is voor meer opgeleide leerders en bestaat uit Nederlands voor buitenlanders (0-A2) en De Tweede Ronde (B1 – B2). De methodes kunnen volledig online of in combinatie met het boek gebruikt worden. Alle methodes van de Delftse methode worden ondersteund in vele steuntalen.

 

3. Ervaring met lesgeven? Probeer NT2 op maat

Met NT2 op maat kun je aan de slag als je ervaring hebt als (NT2-)docent en nu als vrijwilliger aan de slag gaat met volwassen taalleerders. De methode geeft jou tijdens de les meer houvast en buiten de les kan je leerling online oefenen met extra materiaal.

 

Hoe werkt NT2 op maat?

NT2 op maat brengt de beginnende taalleerder naar B1-niveau aan de hand van drie boeken: Klim op (0-A1), Wind mee (A1-A2) en Blink uit (A2-B1). Door deze driedeling kan jouw leerder op het gewenste niveau instappen.

 

Inhoudelijk sluit deze methode goed aan bij wat een leerder moet weten als hij of zij nieuw is in Nederland en graag snel wil meedraaien. De taalvaardigheden en woordenschat worden gestructureerd opgebouwd en er wordt veel gebruikgemaakt van actuele en herkenbare bronnen. Deze reeks is een uitstekende voorbereiding op het inburgeringsexamen op B1-niveau. NT2 op maat is zowel digitaal als in boekvorm beschikbaar.