Deze behandeling gaat uit van een eenvoudige probleemsamenhang op basis van het PrOP-schema. ‘PrOP’ staat voor problemen, omgeving en persoonlijke stijl. Het model bestaat uit drie fasen. In de eerste fase krijg je inzicht in de problemen, omstandigheden en omgeving van het kind en op diens persoonlijke stijl. In de tweede fase ligt de nadruk op het veranderen van de persoonlijke aanpak (coping) via modeling, emotieregulatie, cognitieve technieken en probleemoplossende vaardigheden. In de derde en laatste fase komt de terugvalpreventie aan bod.
Een behandeling via het PrOP-werkboek wordt voorafgegaan door een intakegesprek. Hierin worden de concrete klachten, omstandigheden en persoonlijke stijl bevraagd, maar ook worden er ruimere intakegegevens geëxploreerd, bijvoorbeeld de ontwikkelingsanamnese, de levensgeschiedenis van het kind en andere bijzonderheden, zoals eerdere hulpverlening en de hulpvraag van kind en ouders. Vanwege het kortdurende karakter van de behandeling wordt de intake doorgaans uitgevoerd in een eenmalig gesprek. Er wordt bewust niet gebruikgemaakt van gespecialiseerde diagnostiek, aangezien kortdurende interventies vragen om een korte inventarisatiefase.
Het PrOP-model wenst geen strak protocol te zijn, waarbij alle onderdelen in een bepaalde volgorde doorlopen moeten worden, maar een flexibel instrument in de kortdurende behandeling.
De behandeling kan uitgevoerd worden door therapeuten die met kinderen en adolescenten werken in de leeftijd van 9 tot ongeveer 18 jaar. Wel zijn kennis van psychopathologie en ervaring met de technieken vereist. Het volgen van een opleiding of workshop in het PrOP-model is dan ook aan te raden.
Na de intake vinden zeven sessies plaats. Twee sessies worden gebruikt voor het opstellen van de PrOP en de doelen: de inzichtsfase. Vervolgens neemt de tweede fase, gedragsverandering, een viertal sessies in beslag, die indien nodig kunnen worden uitgebreid, zodat de therapeut aan bepaalde onderdelen meer tijd kan besteden of de ouders tussentijds kan betrekken bij de behandeling. Tot slot wordt er in de laatste sessie (fase 3) aandacht gegeven aan terugvalpreventie. Indien gewenst kan hier nog een extra boostersessie op volgen.
Kortdurende therapie kan effectief zijn bij zowel gedragsstoornissen en aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD), emotionele stoornissen (depressie en angst), als bij problemen op het vlak van school, zindelijkheid, bij verlieservaringen en ouder-kindrelatieproblemen. De combinatie van flexibiliteit en veerkracht maakt kinderen zeer ontvankelijk voor kortdurende interventies die bestaan uit het verwerven van nieuwe vaardigheden en het afleren van oude gewoonten.
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.
Auteurs van dit protocol: Sara Debruyne en Nathalie Haeck
De standaard psychologische behandelingen zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen altijd bij de hand!
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account