Dag in, dag uit verlenen artsen, verpleegkundigen, mantelzorgers en vrijwilligers geweldige zorg. Ook ontstonden er de afgelopen jaren prachtige initiatieven om de zorg te verbeteren. Tegelijkertijd bestaat er bij veel zorgverleners en patiënten frustratie en onbegrip over het zorgbeleid van verschillende overheden. Deze bekijken de zorg eenzijdig als kostenpost. Hun relatie met partijen in de zorg verandert in een machtsstrijd die gewonnen moet worden. Dit roept veel weerstand op, verspilt energie, ontmoedigt en remt de positieve ontwikkelingen.
Het alternatief voor de zorg legt die twee werelden naast elkaar en bepleit een perestrojka voor de zorg. Het doet een klemmende oproep aan de overheden en alle partijen in de zorg om de blik op zorg te verbreden en zich te richten op het ontketenen en faciliteren van de overvloedig aanwezige positieve krachten. Het alternatief voor de zorg dient zich immers allang aan. Het boek eindigt met richtinggevend manifest: ‘Beroepseer + zorg op maat = het alternatief’.
‘Ik wil weer gewoon arts zijn voor mijn patiënten en niet voor de verzekeraar, de overheid of welke registratieorganisatie dan ook. Ik wil arts zijn voor de patiënt. Gewoon pure zorg.’ – Michiel Tebbes (arts spoedeisende hulp)
‘Ik denk dat je minder tijd en geld kwijt bent als je goed luistert. Als je een compleet plaatje hebt van de persoon waar het om gaat, dan kan je ook de juiste zorg aanbieden.’ – Ingrid Balsma (patiënt)
‘Goed dat de Huisartsen hun pamflet op de deuren hebben gespijkerd. Goed dat u Buitenlui het echte gesprek bent aangegaan. Nu is het zaak niet alleen mee te buigen, als Hollands riet in de wind, maar op basis van professioneel vertrouwen de zorg z’n werk te laten doen.’ – Marc Chavannes (columnist)
You need a business account to order this product. You are currently logged in with the email address: .
Would you like to use this email address for your business account?
Use a different email address for business account Use current email address for business account